Agenda en bref

01/12/2019 > 30/08/2020

Exposition: "Le Propulseur"

Musée du Malgré-Tout

02/02/2020 > 03/01/2021

Exposition: "Sabots ! une histoire...

Ecomusée du Viroin

04/02/2020 > 05/05/2020

Exposition: "Les petits formats sortent de leur réserve"

Musée du Petit Format

08/02/2020 > 01/03/2020

Programme des festivités carnavalesques 2020

Viroinval
Bookmark and Share

Geografisch centrum van het Europa van de 15

Geografisch centrum van het Europa van de 15

Route Oignies-Fumay (N990)
5670   Oignies

Telefoon   +32(0)60/31.16.35

Type d'activité:

Geografisch centrum van het Europa van de 15.

Aan de linkerkant van de weg die u van Oignies naar Fumay brengt vindt u het symbool van de Europese Eenheid, een ster gerealiseerd in graniet.  In het midden van deze ster vindt men « De Lichtkathedraal », een kunstwerk in glas gemaakt door Bernard Tirtiaux.  Iedere arm van deze ster stelt de periode voor dat het land aangesloten is bij de Europese Unie.

DE LICHTKATHEDRAAL:

"Dankzij de gemeente Viroinval heb ik het genoegen het licht en de muzikaliteit van de wind te vieren in het hart van dit met sterren bezaaide plein.

Deze twee thema's zonder grenzen konden me alleen maar verheugen.  Om dit centrum van Europa, dat vroeger het Westen werd genoemd, af te bakenen, heb ik gekozen een glazen kathedraal te ontwerpen.  De kathedraal, symbool van bijeenkomst, verheft zich met de bouwers, de opdrachtgevers, de dichters, de muzikanten, de filosofen, de ambachtslui en alle mensen op zoek naar de zin en harmonie.

Ik heb dikwijls gedroomd deel te nemen aan de oprichting van een volwassen kathedraal met haar kerkschip, haar koor, haar dwarsbeuken, haar rozetten en haar bonte kerkramen.  Ik had graag een eeuw van mijn leven opgegeven om me met meerdere generaties bouwers aan dit kunstwerk te wijden.

 Mijn project is iets minder ambitieus geworden.  Ik heb maar een kathedraalzaadje geplant, een doorzichtig boompje dat ontkiemt tussen de straatstenen.

Nu is het aan u om die boom in uw verbeelding te zien groeien, zoals zich in het pasgeboren kind reeds de sterke man aftekent.

Moge dit kathedraalzaad geplant in de grond van de Thièrache, ingeworteld in haar schoorpijlers en omhuld door een glazen turquoise schors, een solidaire wereld aankondigen.  Een meer gelijkberechtigde, bilijke en opwaartse wereld die zoals de bouwers van vroeger konden wedden op zeven generaties levenden.

Aan u laat ik die opsmukkingsdroom over.  De ambachtsman verzamelt zijn werktuigen en trekt zich terug om dit kunstwerk over te laten aan het fijne spel van licht en wind.

Aan de gemeente Viroinval laat ik een symbolische zaailing over en aan de bouwers van Europa de hoop van verdragende toekomstprojecten.

BERNARD TIRTIAUX

CGE15 drapeau.jpgEEN STER MET 15 ARMEN:

Deze ster gemaakt uit granietkeien is het symbool van de Europese Unie.

Graniet wordt gevormd uit miljoenen kristallen en deeltjes die na duizenden jaren samensmelten om een stevig element te scheppen.  Onkwetsbaarheid gepaard met sterke, gewicht en eenheid.

Iedere arm stelt een land voor.  De lengte is evenredig met de datum van toetreding tot de Europese Unie.

CGE15 Mini carte europe.jpg1958: België - Frankrijk - Italië - Duitsland - Luxemburg – Nederland.

1973: Verenigd Koninkrijk – Denemarken – Ierland.

1981: Griekenland.

1986: Spanje – Portugal.

1995: Zweden – Finland - Oostenrijk

De granietzuilen zijn bijna allemaal afkomstig van het vertegenwoordigde land.

Momenteel, door de groei van de Europese Unie, bestaat Europese Unie reeds uit 27 landen.  Het nieuwe geografische centrum van Europa in Gelnhausen, 40 km ten oosten van Frankfurt in Duitsland.  Viroinval is gedurende 10 jaar het geografisch centrum van Europa geweest, wat relatief lang is.

(Bron: Voorstellingsfolder van "Centre Géographique de l'Europe des 15")

Tarifs