Toerismekantoor
U bent hier: Home / Ontspanning / Toerisme / Toerismekantoor / Ontdekken / Het Natuurpark Viroin-Hermeton
Nieuwsafbeelding - klik om de volledige afbeelding te bekijken

Het Natuurpark Viroin-Hermeton

De natuur in haar puurste vorm

In 2019 breidde het Natuurpark Viroin-Hermeton zijn grondgebied uit. Voorheen bestond dit grondgebied enkel uit dat van de gemeente Viroinval, m.a.w. 12.000 hectare, maar nu strekt het zich ook over de gemeenten Philippeville en Couvin over een oppervlakte van meer dan 48.000 hectare.
Het grondgebied van het natuurpark is verdeeld tussen de Ardennen (40%), de Venen (41%), de Calestienne (16%) en de Condroz (3%). Het biedt dus een rijke verscheidenheid aan reliëfs, landschappen, fauna en flora.
In tegenstelling tot een natuurgebied waar voornamelijk natuur- en erfgoedbeschermingsmaatregelen worden uitgevoerd, wordt er eveneens rekening gehouden met duurzame economische ontwikkeling, ruimtelijke ordening en bewustwording, met een coherent beheer van het gebied als doel.

Is een natuurpark een natuurreservaat ?

"Een natuurpark is een landelijk gebied met een grote biologische en geografische waarde, die onderworpen is aan maatregelen om het milieu te beschermen in harmonie met de streefdoelen van het volk en de economische en sociale ontwikkeling van het desbetreffende gebied”  (Decreet van 16/07/1985)
Kortom, in een natuurpark, staan de mens en natuur centraal.
In de plaats van een natuurreservaat waarin men actie onderneemt voor het behoud van natuur en erfgoed, worden in een natuurpark de duurzame economische ontwikkeling, beheer van ruimtelijke ordening en sensibilisatie in rekening genomen, met als doel een samenhangend beheer van het grondgebied.
De natuurparken moeten beschouwd worden als werktuigen voor eco-ontwikkeling, met name in de sector van het groen-toerisme, wat een essentieel pluspunt voor de streek is.
Vergeet ook de andere natuurparken van Wallonië niet.

Het Huis van het Natuurpark

Rue d'Avignon, 1 - 5670 Nismes

060/39 17 90

c2VjcmV0YXJpYXRAcG52aC5iZQ==

www.pnvh.be (Site web)

 

 

 

 
 

Document acties